遊戲情報

經典大作戰役重製 《COD: Modern Warfare 2》滿足晒新舊二代玩家


COD: Modern Warfare 2

《COD: Modern Warfare 2》戰役重製版基本上只係將舊嘅《MW2》畫面做大幅強化,令佢符合返現代水平。劇情、槍械、關卡(總數有三章共十八關)等等部份基本構成係一樣,只係細節上有少少更改,亦無加入新劇情新任務。雖然係咁,唔代表製作無誠意。老實講,《MW2》嘅劇情本來就做得非常好,敘事手法、節奏等等都拿捏得好準確,就好似欣賞一齣長篇大電影一樣。又因為本身劇情寫得好,相隔 11 年再睇返都完全唔落伍,所以個人黎講就算無任何改動都好 OK。

COD: Modern Warfare 2
知名任務「No Russian」

因為劇情上無乜改動,所以集中講下畫面上嘅進化。同舊版比較,不論係人物面相、貼圖材質、光影效果、煙霧灰塵粒子效果都有超明顯分別,並且對應 4K@60 FPS(PS4 Pro / Xbox One S&X)或者 2K@144 FPS(PC)。喺細節上面,第一章任務「Cliffhanger」入面清晰見到「Soap」面相紋理,最正係件雪褸啲羽毛有風吹過係會郁的,唔係一 Pat 野咁,足見製作團隊並無 Hea 整。

COD: Modern Warfare 2
面相靚到,無呃你
COD: Modern Warfare 2
新舊對比,真係有超大分別

受益於畫面提升,巴西版圖「Favela Combat」房屋色彩更加燦爛,堅有森巴味。任務「The Secon Sun」被 EMP 炸完之後,依靠微弱火光作戰,隨時被伏擊嘅氣氛比舊作做得更好。另外喺《MW》系列中,最令人印象深刻嘅「Ghost」一役,最後增加咗一個細節,令到舊玩家對條反骨仔嘅嫌惡更深,細心留意的話就會見到。

COD: Modern Warfare 2
Call of Duty®: Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200507010801
COD: Modern Warfare 2
Call of Duty®: Modern Warfare® 2 Campaign Remastered_20200507001003

總結
要講一隻重製版好與壞,好多時大家錯誤地覺得只要對舊情節作出更改,帶新鮮感、衝擊比到舊玩家就為之好,其實只係啱一半。唔好忘記遊戲公司去重製一隻舊作,唔單只係打舊玩家市場,更加係將舊 IP 注入新元素,切合現代市場並吸納新玩家,同時兼顧新同舊玩家先係一隻好嘅重製遊戲。

《COD: Modern Warfare 2》戰役重製版,以及初代《MW》重製無疑係成功做到兼顧新舊玩家,不論劇情、打擊感、畫面表現都只能以「優秀」黎形容。雖然今集有唔少遐疵,但個人認為都係可接受範圍。特別係備受爭議嘅版圖,例如「No Russian」佢大可以用額外下載嘅方式去避開,但係官方並無咁做,應記一功。

覺得最可惜嘅,係並無同時收錄「Spec Ops」,雖然無多人對戰,不過有《MW》距離今集推出時間好近,我就覺得無都無所謂。當然最好係遲下推出《MW》1+2 合集,再包埋「Spec Ops」,咁就完美。

推薦度:★★★☆☆(只有單人劇情模式,售價略貴)

Related Articles

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

Back to top button
Close